ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

sikersztori pályázatok adózás finanszírozás munkaügy agrár-élelmiszer céghírek szabályok üzleti-tippek archívum

Matolcsy fejére nő az adóhatóság

Baksa Roland|2012. 03. 28., 6:58|Utolsó módosítás:2012. 03. 28., 8:08|

Az adóhatóság véleménye dominál az adópolitikai vitákban, a hivatal ötletei úgy mennek át a gazdasági minisztériumon, mint kés a vajon - állítják a minisztérium és a hivatal működését ismerő szakemberek. A bonyolult adókérdésekben a hivatal segíti ki a minisztériumot, és a hatóság erejét növeli, hogy elnöke dörzsölt, dolgozott Simicska Lajossal, Orbán Viktor ajtaja pedig mindig nyitva áll előtte.

JÁTSSZ ONLINE!

KORÁBBAN

Ha bármilyen összetett ügy adódik, egy bonyolult kérdést kell megválaszolni vagy több számítást kell végezni, máris megy a telefon az adóhatósághoz, hogy segítsetek - így jellemezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adórészlegének egyik dolgozója az adóhivatal és a minisztérium közötti viszonyt. Az [origo] több emberrel beszélgetett, akik a minisztériumnál és az adóhatóságnál, illetve azok elődjeinél dolgoznak vagy dolgoztak, valamint adószakértőket kérdezett meg, az elbeszélések alapján pedig az rajzolódik ki, hogy a hivatal átvette a kezdeményezést az NGM-től adóügyekben.

Mint kés a vajon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pozíciónyerése több ponton is tetten érhető. A parlament elé tavaly október közepén került a 2012-es adócsomag, a 140 oldalból bő 50 oldalra rúgott az adóigazgatásra, az adózás rendjére vonatkozó rész, vagyis mindaz, ami az adószabályok betartatásáért felelős NAV számára különösen fontos. Információink szerint augusztusban a NAV már kodifikált formában, vagyis jogszabálytervezetbe öntve átküldött egy vaskos dokumentumot az NGM-be, amely az adóhatóság által szívesen látott adótörvény-módosítási javaslatokat tartalmazta.

Aztán szeptemberben egy újabb, kisebb javaslatcsomagot szállított a hatóság az után, hogy az Európai Bíróság a korábban visszatartott áfa kifizetésére kötelezte a magyar államot. Tudomásunk szerint a NAV több ötlettel is előállt arra, hogyan lehetne az adócsalásokat visszaszorítani, több elképzelésből (például az adóeltitkoló múlttal rendelkező személyeket új cég alapításából kizáró adóregisztrációs eljárás vagy a fokozott adóhatósági felügyelet) törvény is lett.

"Az adóhivatal minden évben, május-június táján össze szokta gyűjteni a gyakorlati tapasztalatok alapján, hogy szerinte hol van kiskapu az adótörvényekben, mi nem egyértelmű, hol kéne belenyúlni a szabályokba. Ezeket eljuttatja a nemzetgazdasági tárcához, illetve annak elődjéhez, a pénzügyminisztériumhoz, ha kell, próbálja győzködni a minisztériumot az ötleteiről" - mondta az [origo]-nak egy adóhivatali dolgozó, aki szerint nem kell túl nagy dolgot belelátni abba, hogy az idei adócsomag több mint harmadát az adózás rendjéről szóló rész tette ki. A minisztériumot belülről ismerő, ott sok évet ledolgozott középvezető szerint azonban ennél többről van szó, jól érzékelhető volt, hogy most a NAV fújja a passzátszelet, a javaslataik zöme úgy ment át, mint kés a vajon.

Az elnök összeköttetései

A rendszerváltás után évekig az adóhatóság (akkor APEH) és a korábbi Pénzügyminisztérium között mellérendelt viszony volt. Amikor egy cég valamilyen jogértelmezési nehézséggel fordult az APEH-hez vagy a PM-hez, akkor a két intézmény közös álláspontot alakított ki. Veres János pénzügyminisztersége idején a PM dominánssá vált, nem volt ritka, hogy a tárcától leszóltak az adóhatósághoz, hogyan értelmezzék az adószabályokat, milyen törvényeket vasaljanak be az adózókon.

Beszélgetőtársaink ezt annak a számlájára írják, hogy 2005 márciusában elnökváltás történt az adóhivatalban, Draskovics Tibor miniszter Szikora Jánost nevezte ki a posztra, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságról az elnöki székbe beleülő szakembernek nem volt igazi hátországa, az ugyanabból a megyéből származó Veres János pénzügyminisztersége (Veres 2005 áprilisában váltotta Draskovicsot) ezen nem segített. "Szikora egyszerűen nem volt egy súlycsoportban a PM-es vezetőkkel" - állította két forrásunk is.

Az adóhatóság mostani pozíciónyerése részben ezzel, az elnöki poszton történt változással van összefüggésben. A kormányváltás után nem sokkal Szikora helyére Vida Ildikó került. Vida egyszer már volt az APEH elnöke, 1999 és 2002 között, előtte egy évig a Fidesz-hátország befolyásos alakjának, Simicska Lajosnak az elnöksége idején volt elnökhelyettes, korábban pedig a Simicska tulajdonában lévő Mahir jogtanácsosa volt.

Vida ráadásul ugyanannak a Bibó-szakkollégiumnak volt a tagja, amelyiknek Orbán Viktor miniszterelnök is, kettejük jó kapcsolata a mai napig megmaradt. "Vida bármikor bemehet Orbán szobájába, ha a NAV akaratát így kell érvényesíteni, megteheti" - jellemezte egyik forrásunk a helyzetet. Konkrét példa nélkül mások is megerősítették, hogy a miniszterelnök és a NAV elnöke jó kapcsolatot ápol.

Cserék voltak a minisztériumban

Matolcsy György gazdasági miniszter ráadásul irtózik az operatív feladatoktól, nem szentel nagy figyelmet annak, hogyan is kell egy szervezetet vezetni, ezért talán örült is neki, hogy nem kell foglalkoznia a mostanra több mint húszezer főt foglalkoztató NAV-val - mondta egy Matolcsyt ismerő beszélgetőtársunk.

A NAV megizmosodását az is jelzi, 2011-re sikerült kiharcolnia, hogy önálló fejezet legyen a költségvetésben. Korábban mindig a Pénzügyminisztérium fejezetében volt feltüntetve az APEH mint a PM által felügyelt egyik szervezet (ilyen volt és maradt például az Államkincstár, a PM informatikai intézete, az Államadósság Kezelő Központ), tavaly azonban már sokkal kevesebb megkötéssel állíthatta össze a saját költségvetését, és egy szintre emelkedett például az Alkotmánybírósággal vagy a Magyar Tudományos Akadémiával.

A NAV oldalára billenti a mérleget az is, hogy az NGM apparátusában a kormányváltás után nagytakarítás zajlott, a részint nem túl tapasztalt új emberek érkezése pedig inkább gyengítette, mint erősítette a minisztérium befolyását. Különösen azért, mert akiket az NGM-ből elküldtek, azok közül többen a NAV-ban kötöttek ki.

Amikor az adóhatóság dominál

Az erős, domináló adóhivatalra vannak nyugati példák, de az ilyen országokban szolgáltató jellegű hatóságot üzemeltetnek. Magyarország nem tart itt, az adóhivatal munkájára sokkal jellemzőbb az, hogy minél előbb minél több pénzt akar behajtani. Az adóhatóság megerősödése veszélyes lehet, mert egy pénzügy- vagy gazdasági minisztériumnak a rövid távú szempontokon - azaz a minél több adó behajtásán - kívül más céljai is lehetnek. Legalább ilyen fontos lehet a gazdaság hosszú távú működését, a vállalkozások indítását vagy a befektetők elégedettségét biztosítani, ezek azonban nem feltétlenül tudnak érvényesülni uralkodó adóhivatal mellett.Címlapsztori»

Fotó: Mudra László - Origo Ha az állam tudja, hova kell új műtő, minek versenyeztetni a kórházakat? Január elsején megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési helyettes államtitkára szerint az átszervezés nem okoz majd ...
  Forrás: AFP/Vladimir Vyatkin Kevesebb ételre, több ruhára telik Hónapok óta többet vásárolunk, mint tavaly, de a kép elég vegyes. Az élelmiszer drágább, ezért több a kiadás, jól megy a használt cikk, és hasít az online vásárlás.
  Forrás: AFP Egyetlen épeszű cég sem fog belevágni ebbe Az internetes sportfogadással, pókerrel, kaszinójátékokkal foglalkozó külföldi cégek - szabályozás és engedélyek híján - a szürkezónában működnek Magyarországon. Az ...
  Forrás: MTI/Balázs Attila Csak nehogy túl sok pénzt adjanak! A kormány teljesítette az ígéretét, az elmúlt években már jelentősen megemelt minimálbér bruttó összege januártól átlépi a bűvös 100 ezer forintos határt. Ebből megélni ...
  Fotó: Hirling Bálint Kiknek fáj az új trafikszabály? A miniszterelnökkel jó viszonyban álló felcsúti polgármester családjának és a legjobb benzinkutakon, plázákban trafikokat nyitó vállalkozóknak is fájhat a kormány ...
  Forrás: AFP/RIA Novosti/Anton Denisov Százmilliós EU-pénzeket bukhatnak el cégek Közvetlenül az indulás előtt átírták egy ötmilliárdos uniós pályázat felhívását, és irreálisan rövidre vágták az előkészítésre rendelkezésre álló időt. Aki már megírta a ...
  Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova Te, medve, nem húznál le a listáról? Véletlenszerűnek tűnik az NFÜ által offshore-szégyenpadra ültetett cégek egyre fogyatkozó névsora a listára felkerültek szerint. Van, akit a reklamációra azonnal ...
  Forrás: Wikimedia Commons Így adózunk 2014-ben Kiszélesítik a családi kedvezményt, csökken sertés áfája, a kis pálinkafőzdék és borospincék egyszerűbben szerezhetnek vendégeket - a 2014-es adóváltoztatásokban sok a ...
  Forrás: AFP\Hemis.fr\Maisant Ludovic Alig várom, hogy adót fizethessek Egyre több magyar cég települ át Ausztriába, hogy ott működtesse a vállalkozását, pedig az adókulcs és a költségek magasabbak, mint itthon. Van, akit a tisztességes ...
  Forrás: MTI/Beliczay László Ne csodálkozzon, ha zárva lesz a bolt A kereskedők kongatják a vészharangot, hogy a kormány szigora miatt januárban sok bolt, szálloda, gyógyszertár, étterem nem fog tudni kinyitni, mert nem jut hozzá időben ...
  Forrás: MTI/Soós Lajos A Bálna elnyelt 4 millió eurót A Duna parti Bálna november elején nyílt meg, a körülötte lévő bonyodalmaknak azonban még nincs vége. Olyan egyszerű beruházásnak indult, mint egy faék, majd üzleti ...
hirdetés
 • Segítünk döntéseiben
Németh László

szakértő:
Németh László
K&H Bank
kkv marketing főosztály vezetője

 • http://vallalkozoi.negyed.hu/szolgaltatasok/teaor/index.htmlTEÁOR
 • http://vallalkozoi.negyed.hu/szolgaltatasok/szj/index.htmlSZJ
 • http://vallalkozoi.negyed.hu/szolgaltatasok/teszor/index.htmlTESZOR
 • http://vallalkozoi.negyed.hu/szolgaltatasok/szj-teszor/index.htmlSZJ-TESZOR

Ha szeretné tudni, hogy terméke, szolgáltatása milyen besorolásba tartozik, akkor kattintson a vállalkozói negyed keresőjére!

 • ügyvéd
 • könyvelő

Ha gyorsan ügyvédre van szüksége, és nem szeretne messze menni, használja a Vállalkozói Negyed ügyvédkeresőjét!

24 óra hírei »

Hirdetés

hirdetés